Ben jij al bekend met HSE compliance? Mocht dat niet het geval zijn dan leggen we in deze blog graag uit wat je moet weten over HSE compliance. Om te beginnen is de veiligheid van medewerkers en veilig werken erg belangrijk. Dit wordt ook steeds belangrijker. De meeste bedrijfsongevallen gebeuren in de bouw, transport en in de productie omgeving. Een goede reden dus voor meer Health, Safety & Enivironment (HSE)- beleid. Het is tenslotte beter om een ongeluk te voorkomen in plaats van te genezen. Er zijn verschillende tools die het gemakkelijker maken om HSE compliance toe te passen binnen een onderneming.

Hieronder lekker we meer uit over onder andere compliance.

Waarom is compliance belangrijk?

Er is een wetgeving op het gebied van het voorkomen van fraude, voorwetenschap en voor witwassen en terrorismefinanciering. Ook voor corporate bedrijven speelt compliance een grote en belangrijke rol. Een corporate bedrijf staat er namelijk om bekend dat alles goed geregeld is. Zowel salaris, arbeidsvoorwaarden etc. Het begrip compliance werd eigenlijk pas bekend bij het publiek na meerdere grote beursschandalen. Voorbeelden daarvan zijn: Enron en Ahold.

Alleen waarom is compliance en een compliance register zo belangrijk? Op non-compliance, het niet voldoen aan de wetgeving, staan stevige sancties. De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zien streng toe op de naleving van de wet- en regelgeving. Als toezichthouders kunnen zij bijvoorbeeld een fikse geldboete opleggen, een vergunning intrekken of zelfs een taak- of gevangenisstraf eisen. Naast dat is compliance vooral belangrijk in het belang van de sector. Dit benadrukken de toezichthouders. De wetgeving is immers bedoeld om het financiële stelsel te versterken en verdere reputatieschade en schandalen te voorkomen. Dit is dus een reden waarom compliance en een compliance register van belang zijn.

QHSE; wat is dat dan?

Naast HSE heb je dus ook nog QHSE. Dat staat voor Quality, Health, Safety and Environment’’. In het Nederlands betekent het kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu. In de praktijk komt het erop neer dat het te maken heeft met het vormgeven van het beleid binnen een organisatie. Op deze manier kan er worden voldaan aan de eisen van de wetgeving op het vlak van arbeidsomstandigheden, kwaliteit en milieu. Daaronder valt dus ook de veiligheid van medewerkers, hun gezondheid, maar ook de kwaliteit van producten. QHSE wordt ook wel KAM genoemd. Dat staat voor kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu.

Om dit alles in goede banen te leiden. Wordt er binnen een organisatie vaak gekozen voor een QHSE manager. Deze leidt dan alles in goede banen en neemt een bepaald takenpakket op zich. Daarbij hoort bijvoorbeeld het analyseren en signaleren van risico’s , maar ook kwaliteitscontroles en het opstellen van verbeterplannen.

Compliance management

Wanneer je graag een applicatie wilt die je ondersteunt in het compliance management dan zijn daar allerlei mogelijkheden voor. Diverse partijen bieden je een bepaalde software aan die gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en betrouwbaar is. Daarmee word je ontzorgt in vele facetten omtrent het voldoen aan wettelijke, dan wel niet- wettelijke, vereisten voor jouw organisatie. Vaak is het enige dat je moet aantonen dat je compliant bent.