Er komen heel veel goede dingen voort uit een goede ventilatie in een woon- en/of werkruimte. Want de lucht die we inademen is bijzonder belangrijk. Met een goede ventilatie kun je namelijk het comfort en de productiviteit verbeteren, ziekteverzuim verminderen, klanten laten ontspannen, energiekosten verlagen en de luchtvochtigheid regelen.

Deze voordelen kunnen veel aspecten van een bedrijf en woonomgeving aangenaam beïnvloeden. Een goede ventilatie houdt de lucht binnenshuis per slot van rekening lekker fris en gezond.

Want net als de longen moeten huizen heerlijk vrij kunnen ademen om er zo voor te zorgen dat er veel frisse lucht binnenkomt en de vuile lucht eruit gaat. De lucht die er binnenshuis rondgaat kan immers veel vocht, geuren, gassen, stof en andere luchtverontreinigende deeltjes opbouwen.

Om de lucht binnenshuis veilig te kunnen houden, is er absoluut frisse buitenlucht nodig om al deze verontreinigende stoffen binnenshuis te verdunnen en af te voeren.

De aanvoer en circulatie van voldoende schone lucht

Voor een goede luchtkwaliteit moet er zeker voldoende schone lucht aangevoerd en gecirculeerd worden, zodat deze alle delen in een woning of bedrijfsgebouw bereikt. In bijna alle gebouwen dragen vooral de ramen, deuren en andere mogelijke constructieve elementen bij aan het binnenhalen van die nodige frisse lucht. In de grotere complexen vind je bovendien vaak luchtventilatiesysteem die de luchtstroom regelen.

Veel panden hebben zelfs extra mechanische systemen om de luchtstroom erin te verrijken, zoals bijvoorbeeld een vlakke lichtkoepel die handmatig of elektrisch geopend kan worden. Zo’n lichtkoepel is daarmee niet alleen zeer handig voor de aanvoer van buitenlucht, maar zorgt als stijlvolle aanwinst voor een plat dak alsmede voor fijne natuurlijke verlichting.

Het belang van een goede ventilatie

We hadden in de inleiding al wat voordelen van een goede ventilatie opgesomd, maar we gaan er hier nog even wat dieper op in.

Een optimale ventilatie helpt een huis of bedrijfspand zich van vocht, rook, (kook-) luchtjes en verontreinigende stoffen binnenshuis te ontdoen. In een woning regelt een structurele ventilatie tevens het warmteniveau op de zolder, matigt het de vocht in de kruipruimte en kelder, plus houdt het alle vocht uit de ongeïsoleerde muren.

Het is ook zeer goed om een ononderbroken luchtstroom te hebben, aangezien alles wat de luchtstroom in een huis blokkeert, schade aan zowel de woning als de gezondheid van haar bewoners kan toebrengen.

Het gevaar van teveel condensatie in een gebouw

Eén van de redenen waarom ventilatie zo belangrijk is, is omdat het bepaalt hoeveel condensatie er in een huis blijft hangen. Zonder ventilatiesysteem heb je trouwens helemaal geen controle over de luchtstroom binnenin een gebouw.

Deze condensatie is het meest merkbaar in de winter omdat er dan een groot temperatuurverschil is tussen de binnen- en buitenomgeving van een woning. Deze condensatie is de meest voorkomende vorm van vocht en zal uiteindelijk tot schimmelgroei kunnen leiden.

Dit leidt vervolgens tot allerlei muffe geurtjes, een beschadiging van de stoffering van de woning en kan zelfs tot flinke gezondheidsproblemen leiden! Wist je dat deze vochtige en beschimmelde omstandigheden namelijk belangrijke triggers voor astma kunnen zijn?

Want als een woning niet over een adequaat ventilatiesysteem beschikt en de luchtvochtigheid hoog is, dan kan dit een perfecte broedplaats voor huisstofmijt vormen. Deze problemen kunnen gelukkig met een effectief ventilatiesysteem aanzienlijk verminderd worden.

En wanneer het ventilatiesysteem dat in een gebouw geplaatst wordt natuurlijk is, dan worden de doelstellingen zelfs zonder extra kosten bereikt. Open gewoon de ramen en lichtkoepel(s) en laat al die frisse lucht gewoon uit zichzelf haar wonderschone werking doen!