Bont is een onnodig en ronduit wreed modeproduct. Miljoenen nertsen worden er jaarlijks voor vergast en gevilt. Maar ook dons en angorawol zijn overbodige modeproducten. Dieren zijn geen modeaccessoire. De Partij voor de Dieren wil de productie, import en handel van alle soorten bont verbieden. Dat houdt ook het fokken en doden van dieren voor hun bont in. Gelukkig is de overgrote meerderheid van de bevolking al tegen het gebruik van bont. Helaas is bont tegenwoordig niet zo duur meer, waardoor het vaker in kleding is verwerkt. Als consument heb je dit niet altijd in de gaten waardoor je vaak niet weet of de kraag van jouw jas van echt bont is gemaakt.
Ganzen worden levend geplukt
De ganzen die geplukt worden leven vaak nog. ‘Gelukkig’ komt het levend plukken minder vaak voor dan het plukken als de gans overleden is. Ze worden vaak geplukt terwijl ze niet in de rui zijn wat maakt dat het erg pijnlijk is en voor verwondingen en stress zorgt. De reden dat ganzen vaak levend geplukt worden is dat ze op deze manier in hun leven vier tot vijf keer geplukt kunnen worden. Je komt er als consument vrijwel nooit achter of de ganzen die het dons hebben geleverd levend of dood zijn geplukt. Het beste alternatief is om producten met een synthetische vulling aan te schaffen. De Partij voor de Dieren wil de import en verkoop van dons komend van levend geplukte ganzen en eenden verbieden.
Angorawol wordt van het lijf getrokken
De vacht van angorakonijnen wordt van het lijf van de levende konijn getrokken, geschoren of geknipt. De konijnen liggen vastgebonden op een tafel terwijl de vacht van hun lijf getrokken wordt, waarbij de huid soms scheurt omdat er zo hard aan de vacht getrokken wordt. De dieren gillen het dan uit van de pijn. Dit moeten ze elke drie maanden ondergaan, gedurende twee tot vijf jaar. Door deze praktijken worden de meeste konijnen niet ouder dan twee jaar. Om deze redenen wil de Partij voor de Dieren de import en verkoop van bont en angorawol verbieden.
Wat is het alternatief van bont?
Synthetisch bont is een veel beter alternatief. Echt bont is drie keer zo schadelijk voor het milieu als imitatiebont. In bontkragen van kinderjassen die gemaakt zijn van echt bont zitten vaak giftige en kankerverwekkende stoffen. Om te voorkomen dat het gaat rotten moet de vacht bewerkt worden met zware, giftige en milieuonvriendelijke chemicaliën. Draag je dus kleding met echte bont dan is er een grote kans dat je onbewust wordt blootgesteld aan die schadelijke chemicaliën. De meest voorkomende schadelijke stof die in bontkleding voorkomt is formaldehyde. Deze stof is kankerverwekkend voor mensen. Het tast de slijmvliezen aan en zorgt voor allergieverschijnselen.
Het verschil tussen echt bont en imitatiebont
Wil je weten hoe je het verschil tussen echt en imitatiebont kunt achterhalen? Echt bont voelt glad en zacht aan, terwijl imitatiebont juist stroef aan voelt. Soms voelt het zelfs wat plakkerig. Verder bestaat echt bont uit diverse soorten haar. Het heeft een pluizige ondervacht, waar vaak wat langere dikkere haren uitsteken die aan de onderkant meestal een andere kleur hebben. Bij imitatiebont zijn alle haren vrijwel even dik. Er zijn niet duidelijk verschillende soorten haar te zien en de lange haren zijn één kleur. De Partij voor de Dieren pleit voor een duidelijke etikettering van producten die zijn voorzien van zowel bont als imitatiebont. Zo wordt verwarring voorkomen en weet je beter wat je koopt.