Het kiezen van een nieuw verwarmingssysteem is een grote beslissing en vereist vaak een aanzienlijke investering. Het is daarom belangrijk dat je voldoende onderzoek naar alle beschikbare opties doet. Zodat je een weloverwogen aankoop kunt doen. 

Met de extreem stijgende stookkosten zijn steeds meer mensen op zoek naar de meest energie- en kostenefficiënte systemen. Warmtepompen worden juist om deze reden steeds populairder. Een warmtepomp is immers een veelzijdig systeem dat zowel warme lucht als koude lucht in huis brengt.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt slim gebruik van de warmte-energie in de lucht en vangt deze voor gebruik in een cv-installatie op. In plaats van fossiele brandstof te gebruiken, zijn warmtepompen een hernieuwbare energiebron en hebben ze enkel elektriciteit nodig om ze te laten draaien.

Ze werken wel compleet anders dan een traditioneel verwarmingssysteem. Dus zal het leven met een warmtepomp niet hetzelfde als een gas- of oliegestookt systeem zijn. Er zijn veel voordelen waar huiseigenaren van kunnen genieten als ze een warmtepomp hebben. Het is echter ook belangrijk om de verschillen begrijpen, dus laten we eens kijken naar enkele voor- en nadelen van een warmtepomp.

De voordelen van een warmtepomp

Er zijn allerlei redenen achter de toenemende keus van een cv ketel vervangen voor een warmtepomp als verwarmingsoplossing voor woningen en bedrijven, waaronder:

  • Veelzijdigheid.
    Warmtepompen kunnen op verschillende manieren geïnstalleerd worden Ze kunnen bijvoorbeeld in bestaande of nieuwe kanaalsystemen geïntegreerd worden of als alternatief op de vloer, wand of plafond gemonteerd worden.
  • Kostenefficiëntie.
    Warmtepompen gebruiken de warme en koude lucht van buitenaf om efficiënt de temperatuur in een gebouw te regelen. Ze zijn om deze reden 50 procent kostenefficiënter dan de standaard cv-ketel en verbruiken bovendien minder stroom dan andere elektrische verwarmingssystemen.
  • Gezondheidsvoordelen.
    Warmtepompen filteren jouw indoor lucht terwijl ze aan het werk zijn. Daardoor zal de aanwezigheid van pollen en door de lucht verspreide ziekteverwekkers in het gebouw verminderd worden. Het zorgt bovendien voor een verbeterde luchtvochtigheid.
  • Milieuvriendelijk.
    De grote efficiëntie van warmtepompen betekent dat er minder energie verbruikt wordt. Iets wat minder vervuiling en een kleinere CO2 uitstoot betekent.

De nadelen van een warmtepomp

Er zijn helaas ook een aantal redenen op te noemen waarom men liever niet een warmtepomp als een verwarmingsoplossing voor woningen en bedrijven wenst te gebruiken:

  • Initiële kosten.
    Vergeleken met alle andere verwarmingsoplossingen die er op de markt verkrijgbaar zijn, kunnen de initiële kosten van een warmtepomp en haar installatie een stuk hoger zijn. Bij warmtepompen gaat het echter meer om de kostenbesparingen op de lange termijn.
  • Ongeschikt bij extreme kou.
    De reden waarom warmtepompen zo efficiënt zijn, is omdat ze de warmte van buiten onttrekken om je eigendom te verwarmen. Dit kan een nadeel in extreem koude winterperioden zijn. In deze situatie kan er tijdelijk een extra verwarming of een gecombineerd warmtesysteem nodig zijn om dit probleem te verhelpen.
  • Mogelijke storingen.
    Zoals veel verwarmingssystemen bevatten warmtepompen bewegende onderdelen die na een tijdje defect kunnen raken, waardoor het hele systeem uitvalt. Regelmatig onderhoud kan gelukkig grote storingen helpen te voorkomen.

Misschien heb jij je al eens afgevraagd of warmtepompen de moeite waard zijn. Als je er op het internet onderzoek over doet. Dan zul je al snel zien dat ze niet voor niets de populairste verwarmingsoplossing in landen zoals bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland zijn. Zolang jij je warmtepomp regelmatig laat onderhouden, dan zul je zeker jarenlang geld besparen. Dit terwijl je het hele jaar door aangenaam van een comfortabel, klimaatgestuurd huis geniet.