Heb je last van tocht in je woning of in een bepaalde ruimte? Dan is een tochtstrip in veel gevallen de oplossing! Tochtstrips worden tussen deuren en kozijnen geplaatst zodat er geen tocht meer door de speten kan komen. Tochtstrips zijn voor zowel buiten- als binnendeuren te verkrijgen in vele soorten en maten. Met deze informatie kun je de juiste tochtstrip kiezen zodat de tocht in jouw woning stopt. Bovendien is een tochtstrip ook een betaalbare oplossing om je huis wat energiezuiniger te maken.

Tochtstrips met of zonder luchtkamer

Als je op zoek gaat naar de juiste tochtstrip dan is het verstandig om eerst de kier op te meten zodat je vervolgens de juiste breedte van het tochtstripprofiel kunt kiezen. Ook zijn er nog andere eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Heb je bijvoorbeeld een tochtstrip nodig met een hoge of lage weerstand? Er bestaan tochtprofielen met en zonder luchtkamers dit bepaald de weerstand. Tochtprofielen met veel weerstand dus zonder luchtkamer, zijn ideaal om kleine kiertjes te dichten zoals dat vaak voorkomt bij houten raamkozijnen. De luchtkamer of de vorm van de tochtstrip lijkt op een letter. Daarom worden de tochtprofielen ook vaak aangeduid met een letter, je hebt onder andere keus uit:

  • D tochtprofielen, geschikt voor kieren en naden van minimaal 4 mm tot maximaal 6 mm
  • K tochtprofielen, geschikt voor kieren en naden van minimaal 2 mm tot maximaal 3 mm
  • P tochtprofielen, geschikt voor kieren en naden van minimaal 3 mm tot maximaal 5 mm
  • I tochtprofielen, geschikt voor kieren en naden van minimaal 1 mm tot maximaal 4 mm

Naast bovengenoemde tochtstrips zijn er ook tochtprofielen met een borstel verkrijgbaar. Ook een zelfklevende tochtstrip kan soms handig zijn.

Verschillende soorten en toepassingen

Iedere vorm tochtprofiel heeft een andere toepassing. Een I profiel is echter wel voor diverse toepassingen te gebruiken omdat deze verkrijgbaar is in verschillende diktes. De dunnere varianten zijn vaak zelfklevende tochtstrips. De dikkere I tochtprofielen zijn meestal niet zelfklevend waardoor je ze moet bevestigen met lijm, spijkers of nietjes. Er is ook nog een O tochtprofiel te verkrijgen. ook wel omega profiel genoemd. Deze tochtstrip heeft een ronde luchtkamer waardoor dit profiel het beste kan samendrukken van alle soorten. Hierdoor wordt het O tochtprofiel vaak gebruikt bij onregelmatige kieren van verschillende mm groot.

Tochtstrips voor deuren en raamkozijnen aanbrengen

Om een tochtstrip te kunnen aanbrengen dien je eerst de deur of de raammaten nauwkeurig op te meten. Zaag de tochtstrip met een ijzerzaak daarna op maat. Maak het raam of de deur dicht en hou de tochtstrip op zijn plaats. Spijker of niet dan de tochtstrip vast. Er zijn ook zelfklevende tochtstrips verkrijgbaar. Voor een schuifdeur of schuifraam kun je het beste een tochtband gebruiken. Schuif het raam of de deur een stukje open zodat er ruimte ontstaat tussen het vaste kozijn en de ruit. Meet de lengte van het kozijn op en knip de tochtband op dezelfde lengte af. Vouw het tochtband dubbel tot een V vorm, ontvet het oppervlak waar je de zelfklevende tochtband moet plakken en druk deze met een schroevendraaier op de juiste plek.

Op GYZS.nl kun je terecht voor de nieuwste modellen tochtstrips van de beste kwaliteit. In ons assortiment hebben we tocht profielen van aluminium en EPDM.