Als er een brand uitbreekt is de kans groot dat veel eigendommen van het bedrijf en het pand beschadigt raakt. Een brand binnen het bedrijfspand is niet alleen heel erg voor het bedrijf qua financiƫn maar kan ook emotionele schade van werknemers en werkgevers aanrichten. Dit kan vooral gebeuren wanneer de brand niet onder controle is en mensen in het nauw zijn gedreven. Als je als bedrijf een pand huurt mag je ervan uitgaan dat je verzekerd bent voor de schade van een brand. En dat het bedrijfspand brandveilig is. Breekt er nou toch een brand uit dan kunnen de tips in deze blog je helpen wat je moet doen.

Verzekering inlichten en schade-expert inhuren

Het allerbelangrijkste is dat er na de brand de verzekering wordt ingeschakeld. Dit kan een eigen verzekering zijn van het bedrijf voor de eigendommen of een verzekeraar van het bedrijfspand. Heb je als bedrijf nog geen brandverzekering? Dan is het goed om zo snel mogelijk een brandverzekering af te sluiten. De verzekeraar huurt vervolgens een schade- expert in, die langskomt om de schade in kaart te brengen. Laat daarom alle beschadigde spullen liggen. Je kan de schade-expert wel een handje helpen door een inventarisatielijst te maken. Noteer alle spullen zoals laptops, computers of bureaustoelen die kapot zijn gegaan.

Brandschade beperken

Door verbrande producten kunnen bepaalde giftige stoffen vrijkomen. Het is daarom belangrijk dat deze giftige stoffen zo snel mogelijk het gebouw uitgaan (op een veilige manier). Hiervoor kan een bedrijf ingehuurd worden die daarin gespecialiseerd in. Verder moet er een schoonmaakbedrijf ingehuurd worden en eventueel een bouwbedrijf die het pand weer hersteld. Een brand kan veel schade met zich mee brengen. Daarom is het verstandig om gelijk na de brand bedrijven in te huren die gespecialiseerd zijn in brandschade. Stel samen met het bedrijf een calamiteitenplan op zodat het pand weer zo snel mogelijk in de originele staat teruggebracht wordt.