Glaskit ofwel beglazingskit hoort thuis in de producten met de naam kit. Kit is een verzamelnaam voor materiaal dat dik-vloeibaar is. Kit wordt gebruikt voor het afdichten en voor het lijmen van producten. Wanneer een kit wordt aangebracht blijft het na opdrogen plastisch (een beetje elastisch). Een kit is in de regel verkrijgbaar in kokers en moet dan worden aangebracht met behulp van een kitspuit. Je hebt kit voor het afdichten van diverse materialen. Glaskit ofwel beglazingskit wordt gebruikt voor het afdichten van voegen in enkele en isolerende beglazing. Beglazingskit is daarom zeer geschikt voor het afdichten van beglazing in kozijnen van hout, kunststof en metaal. Ook kan beglazingskit worden gebruikt voor het afdichten van (bouwkundige) aansluitvoegen tussen de vensterbank, het kozijn en de gevel. Beglazingskit is ook geschikt om te gebruiken bij zelfreinigende beglazing.

Wanneer gebruik je glaskit?

Glaskit gebruik je voor het afdichten van voegen en kieren die ontstaan bij het glas zetten. Met beglazingskit dicht je ook kieren en gaten waardoor er geen tocht en vocht je huis binnenkomt. Goede beglazingskit zorgt voor een mooie afwerking. Je kunt over glaskit heen schilderen met een speciale verfsoort en zo de kit voorzien van dezelfde kleur verf als die van je kozijnen. Het mee schilderen van glaskit werd vroeger al gedaan bij stopverf. Dat is de reden dat beglazingskit nu nog steeds wordt overgeschilderd terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Sterker nog, eigenlijk is het overschilderen van beglazingskit helemaal niet goed omdat de elasticiteit van beglazingskit vele malen hoger ligt dan de elasticiteit van verf, Door overschilderen kan de verf gaan brokkelen op de kit- ondergrond. Voor kitwerk bij beglazing kun je géén acrylaatkit gebruikt want deze is hier absoluut niet geschikt voor.

Welke glaskitten zijn er?

Enkele merken glaskit zijn; Soudal, Zwaluw, Den Braven, Sika, Hercuseal en Connect. Glaskit wordt geleverd in kokers en soms ook als een soort worst. Er zijn merken die een beglazingskit in hun assortiment hebben die speciaal is ontwikkeld als universele beglazingskit. Deze universele beglazingskit is geschikt voor gelaagd, enkel- isolatie-, inbraakwerend én zelfreinigend glas. Je kunt met deze universele kit ook dilatatie- en aansluitvoegen. Je kunt hiermee ook voegen rondom raam- en deurkozijnen dichten. Universele kitten zijn onder andere; Zwaluw Hybriseal 2ps, Soudal Glaskit TS en Hercuseal All Paint Glazing 410. Het is wel zo dat je hybride glaskit, zoals Soudal Glaskit TS, beter kunt overschilderen dan de universele beglazingskit. Soms is een beglazingskit helemaal niet geschikt om over te schilderen zoals bijvoorbeeld Windowseal Plus van Zwaluw. Toch is deze duurzame beglazingskit met een basis van siliconen, goed elastisch, bestand tegen water en UV bestendig.

Beglazingskit die periodiek wordt getest op kwaliteit

Er is beglazingskit verkrijgbaar die periodiek wordt getest op kwaliteit. Deze beglazingskit is voorzien van een KOMO keurmerk. Wil je dus zeker zijn van een goede kwaliteit van jouw beglazingskit dan kun je een beglazingskit aanschaffen van het merk Hybriseal 2PS of Soudal Glaskit TS. Wanneer je twijfelt welk merk beglazingskit geschikt is voor het plaatsen van jouw beglazing dan kun je het beste eerst deskundig advies vragen.