Zo rond de jaarwisseling ontsteekt de jaarlijkse trend weer. Het carbid schieten is in veel plaatsen een groot feest met hopelijk een aantal heel harde knallen! Om het carbid schieten succesvol te laten verlopen dient u wel de juiste producten te hebben. Gaat u uw hobby ook dit jaar weer uitvoeren? Bestel dan de producten die u nodig heeft bij Wezan, zo weet u zeker dat het een succes wordt!

Het begint met de juiste en kwalitatief goede carbid

Het is koud buiten, de genodigden staan gespannen op een afstandje te kijken. U steekt de lont aan en neemt ook afstand. En dan… gebeurd er helemaal niets… Dat zou enorm jammer zijn toch? Daarom koopt u A klasse carbid en de andere benodigde producten bij Wezan, zodat er geen teleurstelling kan ontstaan.

Is carbid schieten legaal en is er een vergunning voor nodig?

Carbid valt niet onder het vuurwerkbesluit. Daarom kan het gewoon online bij Wezan gekocht worden. U mag het echter alleen schieten op 31 december tot 1 januari net zoals het afsteken van vuurwerk. Afhankelijk van de gemeente waar u wilt carbidschieten is er al dan niet een vergunning nodig. Ook het formaat carbidbus dat gebruikt mag worden verschilt per gemeente. Dus vraag altijd bij de gemeente na wat de regelgeving is rondom het carbidschieten voordat u ermee start. Dit kan hoge geldboetes schelen.

Waaruit een goedgekeurde carbid set bestaat

Allereerst heeft u een sterke goedgekeurde melkbus nodig. U kunt ook kiezen voor een carbidkanon. Bij Wezan kunt u deze beide aanschaffen. Kiest u voor een melkbus dan is het beter om de melkbusdeksel voor het afsluiten van de bus niet te gebruiken maar een standaard plastic voetbal. Deze past precies in de opening en levert minder gevaar op. Dan heeft u natuurlijk nog een lont en carbid nodig. Carbid kunt u bij wezan in verschillende groottes krijgen. U kunt kiezen uit grindcarbid, minicarbid of gewoon carbid. Natuurlijk is gehoorbescherming geen overbodige luxe. Ook handschoenen en een fakkel om de lont aan te steken zijn aan te raden.

Hoe prepareert u een melkbus

Als u een mooie sterkte melkbus heeft gevonden, kan deze geprepareerd worden zodat u ermee kunt schieten. Hiervoor dient u een klein gaatje van ongeveer 3 millimeter in de melkbus te boren. Het gaatje moet of in het midden van de bodem komen of aan de zijkant in de buurt van de onderkant. Dit gaatje, ook wel zundgat genoemd, is nodig om het gas te kunnen ontsteken. Wilt u geen lont gebruiken maar een rotje dan dient het gat iets groter te zijn zodat er een half rotje inpast. Voordat u carbid gaat schieten, moet u ervoor zorgen dat de melkbus stevig op de grond staat of ligt zodat deze zelf niet kan wegschieten. Als alles op zijn plek staat, gooit u een paar brokken carbid in de bus van in het totaal zo’n 200 gram. Voeg daarbij 60 ml water. Deze hoeveelheid is voldoende voor ongeveer vijf goede knallen.

Gaat u carbid schieten? Koop de carbid en andere benodigdheden dan bij Wezan.