In het grootste deel van de Nederlandse huizen wordt gebruik gemaakt van een op gas gestookte CV ketel om de woning te verwarmen. Deze ketel moet regelmatig onderhoud krijgen door een deskundige CV-monteur om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Als de ketel niet goed is onderhouden kan deze een storing krijgen en uitvallen waardoor de bewoners in de kou zitten en geen warm water hebben. Maar dat is niet het ergste. Het wordt een ander verhaal als er brand in de woning ontstaat doordat een onderdeel in de CV-ketel in brand raakt.

Hoe voorkom je problemen jet je CV ketel?
Het is belangrijk om minimaal eens per twee jaar maar liever nog jaarlijks onderhoud aan de CV-ketel te laten plegen. Tijdens dit onderhoud wordt de ketel schoon gemaakt en worden onderdelen indien nodig vervangen. Je kunt als eigenaar van een CV-installatie een contract afsluiten met een onderhoudsbedrijf. Je betaalt hiervoor een vast bedrag. Er wordt ieder jaar of iedere 2 jaar een afspraak gemaakt voor een onderhoudsbeurt. Afhankelijk van het soort abonnement dat je hebt afgesloten is het onderhoud inclusief of exclusief vervanging van onderdelen.

Verleng de levensduur van de ketel en voorkom brandgevaar
Een goed onderhouden CV-ketel gaat veel langer mee. De gemiddelde levensduur van een ketel is zo’n 15 jaar, maar dat wordt alleen gehaald als de ketel tijdens het gebruik regelmatig wordt nagekeken om mogelijke problemen al in een vroeg stadium te constateren en op te lossen. Als bepaalde onderdelen niet tijdig worden vervangen kan er zelfs brand in de CV ketel ontstaan. Omdat deze bij veel huizen op de zolderverdieping is geplaatst zal een brand misschien ook niet snel worden opgemerkt met alle gevolgen van dien. Voorkom dus dat je jezelf en je gezin halsoverkop in veiligheid moet brengen en laat onderhoud plegen aan je CV ketel.

Wanneer moet ik de ketel laten vervangen?
De CV-ketel moet worden vervangen als deze niet meer goed functioneert of de veiligheid ervan niet langer kan worden gegarandeerd. Vanwege het veranderde beleid in Nederland betekent dit in veel gevallen dat een huishouden moet overstappen op een andere manier van verwarmen, zoals door gebruik te maken van een warmtepomp.