In de winter wilt u niet de verwarming flink omhoog moeten zetten om het behaaglijk te maken in huis. En in de zomer wilt u ook niet dat het in huis bijna nog warmer is dan buiten. Kortom: comfortabel en fijn wonen. Dat houdt in: uw huis goed (laten) isoleren. Met isolatie van de spouwmuur heeft één van de snelste, eenvoudigste en ook nog eens de voordeligste manier van uw huis isoleren gevonden. U verhoogt daarmee het comfort in huis, terwijl je de energierekening verlaagt.

U zit waarschijnlijk nog wel met een paar vragen. Want hoe zit het met uw huis? Is er een spouwmuur aanwezig? En wat zijn de kosten?

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een muur dat bestaat uit twee delen: de buiten- en de binnenmuur. De ruimte tussen deze twee muren heet de spouw. De functie van een spouwmuur is om het regenwater op te vangen dat tegen de buitenmuur aankomt. Op die manier kan de regen niet verder naar binnen dringen. Je huis in dus.

Heeft mijn woning een spouwmuur?

Is uw woning gebouwd tussen 1920 en 1975? Dan is uw huis het meest geschikt voor isolatie van de spouwmuur. In die tijd waren spouwmuren verplicht, maar isoleren werd eerst nooit gedaan. En toen dat wel het geval was, was de isolatie niet opperbest te noemen. Dus er bevindt zich nog een lege ruimte in uw spouwmuur. Isolatie van de spouwmuur is dan absoluut aan te raden.

Is uw huis nog voor 1920 gebouwd? De kans is groot dat uw woning geen spouwmuur heeft. Uiteraard kan een specialist daar het beste antwoord op geven.

5 voordelen spouwmuurisolatie

  • Uw cv springt minder vaak aan. Uw gasverbruik gaat naar beneden en dat levert tussen de 25% en 40% besparing op. Soms zelfs meer.
  • Verhoogt leefcomfort in huis.
  • Minder / geen last van tocht en muffe geuren
  • Geen vochtproblemen (meer) op de binnenmuren
  • Geen koude muren

Het beste isolatiemateriaal: EPS isolatieparels

Er zijn verschillende isolatiematerialen voor de isolatie van de spouwmuur. Verreweg het beste materiaal zijn de EPS isolatieparels. EPS parels zijn kleine isomobolletjes van polystyreen. Ze bestaan met name uit koolstof en waterstof. Ze worden met een dun lijmlaagje via gaten in de voegen van de gevel in de spouw geblazen. De parels zijn bestand tegen water en heeft een levensduur van ruim een eeuw.

Naast dat het op de beste manier uw woning isoleert, zijn de parels ook schimmelbestendig, kan er geen rot ontstaan en werkt het tevens brandvertragend. Alleen maar voordelen dus.

Kosten en terugverdientijd spouwmuurisolatie

De kosten van spouwmuurisolatie hangt af van uw type woning en van het isolatiebedrijf die u kiest. Gemiddeld zijn de eenmalige kosten voor een tussenwoning rond de 800 euro en voor een vrijstaande woning 3000 euro. Voor een 2-onder-1-kap betaalt u zo’n 2000 euro. Maar met subsidie en de jaarlijkse besparing op uw energiekosten zullen de kosten aanzienlijk lager zijn onderaan de streep. En na een tijdje – tussen de 2 en 7 jaar – heeft u alles zelfs gewoon weer terugverdiend. Ondertussen woont u veel fijner en dat is natuurlijk onbetaalbaar.